A Société Bistro őszi kedvence a cékla

Őszi színharmónia a tányéron.

Ezen időszak egyik kedvelt alapanyaga a cékla, mely bár könnyen hozzáférhető, mégis sokkal több egy egyszerű zöldségnél. Az egészségtudatosan étkezők előtt nem ismeretlen, hogy alacsony kalóriatartalom mellett rendkívül gazdag C-, és B6vitaminban, folsavban, magnéziumban és vasban, így a szervezetnek segít felkészülni a változó és egyre hűvösebb időjárásra, mindamellett csökkenti a vérnyomást és jótékony hatással van az emésztésre, valamint a fizikai teljesítményre. De elsősorban íze miatt oly kedvelt. Leginkább talán bíbor színárnyalata terjedt el, pedig sárga és fehér színben is létezik, kiváló alapanyagot és dekorációs elemet szolgáltatva nem csak a séfek, de a főzés szerelmesei számára.

Budapesten, a Bazilika szomszédságában található Société Bistro konyhafőnöke, Krasznai Norbert és az étterem cukrász séfje, Barna Zsanett nem véletlenül választotta az őszi étlap egyik fő alkotóelemévé ezt a különleges növényt.
Krasznai Norbert előételében egyaránt hagyja érvényesülni az étel édeskés jellegét biztosító cékla mindhárom színárnyalatát, amit a krémes kecskesajt savanykás ízvilágával ellensúlyoz.

Barna Zsanett desszertet álmodott céklából. Sorbet kreációjában a céklának több szerep is jut; egyrészt marinált formában jelenik meg, másrészt sorbetként, melyet feketeszeder, köménymagos ropogós, étcsokoládé és tonkabab egészít ki - izgalmas ízvilágot teremtve ezáltal. Ez a desszert-kreáció méltán bizonyítja, hogy desszertként is maximálisan megállja a helyét.

A belvárosi étterem csapata hisz abban, hogy érdemes egy-egy alapanyag felhasználási módját újragondolni, kreativitással új ételeket alkotni. Az őszi étlap új, izgalmas alapanyagai közül a cékla csak egy, amelyet érdemes a Société Bistro-ban kipróbálni.