Haraszti Zsolt, a Société Budapest sous chef-je dobogós helyen zárt a Bocuse d’Or Hungary döntőjén

A több mint 5 órás versenyen a Société Budapest versenyzőjeként induló Haraszti Zsolt és commis-ja, Kocsis Patrik az előkelő 3. helyet szerezte meg

2020. február 5-én, hatalmas előkészületeket követően zajlott le a Bocuse d’Or Hungary döntője a Hungexpo „A” pavilonjában, melyen nem kisebb volt a tét, mint hogy ki képviselheti Magyarországot a Bocuse d’Or Europe 2020 döntőn. A több mint 5 órás versenyen a Société Budapest versenyzőjeként induló Haraszti Zsolt és commis-ja, Kocsis Patrik az előkelő 3. helyet szerezte meg, emellett a Legjobb hústál és Legjobb csapatmunka díj.

 

 

Ahogyan Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke is megfogalmazta, „a Bocuse d’Or-t – a gasztronómia világában legfontosabb versenyét – mindig is a kifinomultsággal, a precizitással és a kreativitással társították, nem véletlenül”. A minden részletre kiterjedő szigorú szabályozások mellett kellett a versenyzőknek olyan ételeket elkészíteniük, melyek akár nemzetközi szinten, a világ top éttermeiben is megállnák a helyüket. Ennek szellemében készült Haraszti Zsolt is minden nap, és bár már rutinos versenyzőként indult a megmérettetésre - hiszen 2018-ban már átélhette a Bocuse d’Or izgalmait – a tőle megszokott precizitással és fegyelemmel napról-napra építette fel koncepcióját és mérte a másodperceket, hogy a kijelölt idő alatt mindent úgy valósíthasson meg a tányérokon, ahogy elképzelte. A versenyt megelőzően Kocsis Patrikkal a Société Budapest egy külön konyhájában, a feladatra koncentrálva, de jó hangulatban készülhettek a megmérettetésre. A friss alapanyagokat a Société Budapest folyamatosan biztosította számukra, így talán több százszor is elkészíthették a megálmodott tálakat. Természetesen a Bocuse d’Or versenyszabályzatának minden pontját szigorúan betartva, hiszen ezek döntő fontosságúak a pontozásnál.

A felkészülési folyamatba egy kis csavart is beloptak a szervezők, hiszen eredetileg szarvashúsra épült volna a hústéma, de a felkészülési időszak alatt ezen változtattak. Bár addigra Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik már teljesen elkészültek az étel koncepciójával, felkészülésükben mégsem okozott törést, sőt, talán új lendületet adott ez a váratlan fordulat. A változtatás hátterében az állt, hogy a tallinni európai döntő hústémája is a fürj lesz, ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia ezzel szerette volna támogatni a leendő nyertes felkészülését. Végül, mind a „haltémával”, mind a „hústémával” - amelyben így már a fürj játszotta a főszerepet - tökéletesen elkészültek és begyakorolt, pontos ütemterv szerint percekre beosztott mozdulataikkal rutinosan indultak neki a megmérettetésnek.

A Société Budapest csapata egy emberként szurkolta végig a versenyt, hogy jelenlétükkel is támogassák Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik szereplését, akik hősiesen helyt álltak a megmérettetésen.

A friss élményekre építve Haraszti Zsolt február 27-én egy élményvacsora keretében a nagyközönség számára is szeretne lehetőséget biztosítani, hogy megkóstolják a két versenyfogást, melyet további, hozzájuk illő ételekkel és italsorral kiegészítve egy felejthetetlen vacsoraélményt szerezzenek. Az est folyamán Haraszti Zsolt beavatja a résztvevőket a felkészülési folyamat kulisszatitkaiba, mesél élményeiről, terveiről és hogy mit jelentett számára ez a verseny.