Lepje meg vendégeit!

Karácsonyi desszert ötletek a Société Bistro & Bar cukrászának ajánlásával

Karácsonykor sokkal fontosabbá válnak az emberi kapcsolatok. Ilyenkor összegyűlik a család, vendégségbe érkeznek rég nem látott rokonok, barátok, akiket jó érzés megvendégelni. Ha még ötletünk sincs milyen desszerteket készítsünk, vagy túl bonyolultnak tűnik amit kitaláltunk, akkor itt a gyors segítség! Barna Zsanett, a Société Bistro&Bar cukrásza olyan desszerteket mutat be, melyek nem csak finomak és látványosak, de otthon is könnyen elkészíthetjük őket, ráadásul, ha véletlenül nem fogynának el azonnal, akkor sem fognak pár napig megromlani.

CSOKIS-MOGYORÓS CRINKLE:

HOZZÁVALÓK 10 ADAGHOZ
30 g kakaópor 100 g kristálycukor 30 ml olaj 1 tojás fél rúd vanília 65 g liszt 0,5 teáskanál sütőpor só 50 g csokoládé 40 g mogyoró 50 g porcukor (forgatáshoz)

ELKÉSZÍTÉS:
Folyamatos keverés mellett a kakaóporos-kristálycukros olajos masszához egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd kikaparjuk a fél vaníliarudat és a masszához keverjük.
A lisztet, sütőport és a csipet sót keverjük össze egy edényben és kanalanként adjuk a masszához, a végén beleszórjuk a mogyorót és a durvára vágott csokoládét. Pihentessük letakarva 4 órát hűtőben. A dermedt masszából golyókat formázunk és porcukorba forgatjuk. Zsírpapírral bélelt lemezen, 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

PANETTONE ”OLASZ KARÁCSONYI KUGLÓF”:

HOZZÁVALÓK
Kovász: 12 g instant élesztő 80 ml tej 70 g liszt 10 g kristálycukor
Tészta: 280 g vaj 220 g liszt 150 g rétesliszt 4 tojás 1,5 teáskanál só 130 g kristálycukor 1 teáskanál mandula aroma 160 g kandírozott narancshéj 170 g mazsola
Díszítés: szeletelt mandula porcukor

ELKÉSZÍTÉS:
Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 5-10 perc alatt felfuttattjuk. Meghintjük cukorral és liszttel, majd lefedjük fóliával és 1 órán át pihentetjük. Amikor a kovász elkészült, a dagasztógép üstjébe öntjük és hozzáadjuk a lisztet, réteslisztet, cukrot, tojásokat, aromát
és a sót. Közepes sebességgel 5 percig dagasztjuk a tésztát.
A szobahőmérsékletű vajat apránként a tésztához adjuk
és megvárjuk, amíg a gép teljesen beledolgozza a tésztába.
A végén kerül bele a mazsola és a kandírozott narancs - ha valaki nem szereti, ízlés szerint tehet bele csokoládét vagy más aszalt gyümölcsöt. A tésztát kiborítjuk a munkafelületre, gömböt formázunk belőle és egy kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap kiolajozunk egy 15cm széles és 15cm magas panettone formát, a hűtőből kivett tésztát egyszer meggömbölyítjük és a formába tesszük, majd langyos helyen 6-8 óráig kelesztjük. A tészta lassan kezd el dagadni, 1-2 órát adjunk neki. Kelesztés után megkenjük tojással
és megszórjuk szeletelt mandulával, végül előmelegített, 160-165 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 60 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk, amíg kihűl, majd óvatosan körbevágva, alulról megnyomva emeljük ki a formából.

 

CINNABON „AMERIKA FAHÉJAS CSIGÁJA”:

HOZZÁVALÓK 10 DB-HOZ
Tészta: 1,25 dl tej 1,5 dkg friss élesztő 5 dkg cukor 4 dkg vaj 1 csipet só 1 tojás 27 dkg liszt
Töltelék: 4 dkg puha vaj 10 dkg barnacukor 1 evőkanál őrölt fahéj
Máz: 4 dkg vaj 10 dkg porcukor 5 dkg krémsajt

ELKÉSZÍTÉS:
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével a dagasztógép üstjébe mérjük. Az olvasztott vajat több részletben adjuk hozzá az összeállt tésztához, mindig megvárva, amíg az előzőt bedolgozza a gép. Dagasztás után tegyük egy nagy edénybe a tésztát és hagyjuk letakarva, hogy a duplájára keljen.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd 55x40cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, majd nyújtófával párszor végigmegyünk rajta. A hosszabb oldalán kezdve szorosan feltekerjük és egy éles késsel 2cm vastagra szeleteljük. Tepsibe fektetjük a tekercseket és 30 percig pihentetjük, előmelegítjük a sütőt. 180°C-ra és 12-15 perc alatt készre sütjük. Elkészítjük a mázat. A vajat a cukorral simára keverjük, majd a krémsajtot hozzáadva mixerrel krémesre keverjük.
A sütőben levő csigákra, 1 evőkanálnyi mázat rakunk és nyitott sütőajtó mellett hagyjuk, hogy a máz ráolvadjon a csigákra. A végén pirított, karamellizált mandulával megszórjuk.

Eredeti cikk: Nők Lapja TÉL