A Société Budapest március 28-án nyílt második tematikus kiállítása olyan képzőművészek munkáit mutatja be, akik kortárs valóságunkra absztrakt módon reflektálnak. Minden kiállító művész sokat hivatkozott, up and coming és megkerülhetetlen alkotó, ha kortárs magyar képzőművészetről gondolkodunk. A Société különleges tereibe tervezett második kiállítás fő fókuszába a jelenleg uralkodó absztrakt képzőművészeti kifejezési forma került, amit festészeti, szobrászati fény és videó műveken keresztül mutatunk meg.

Az absztrakt kifejezési forma nem csak az alkotás aktusára, ha úgy tetszik az alkotó cselekvésre, ezáltal az alkotóra utal, de arra a digitálisan uralt vizuális környezetre is, aminek kihívásaihoz a képzőművészek alkalmazkodva alakítják saját felfogásukat.

A kiállítás tárgyain jól megfigyelhető egy erős jelképzésre való igény. Ezek a jelek lehetnek spontának vagy tökéletlenek, de leginkább emberiek, könnyedek, egy szabad alkotói stílus jegyében megfogalmazva. Más művek éppen ezzel szembenállóak. Olyan kontrolált és szándékolt mechanikus jelekkel operáló művek jelennek meg a másik oldalon, amelyek a technológia által közvetített gyakorlatokat vagy vizualitást tükrözik vissza.

S míg a Société Budapest első kiállításán a ház maga egy Wunderkammerré alakult át, most úgy járjuk be tereit, mintha egy cseppkőbarlang mélyét fedeznénk fel.

Kiállító művészek: Barabás Zsófi, Batykó Róbert, Csató József, Komoróczky Tamás, Kiss Gergely, Kútvölgyi Szabó Áron, Mátrai Erik
Kurátor: Sárvári Zita

Fotók: Bilak Kriszti


Olvass többet a Société művészeiről és kreatív projektjeiről:

Société Művészek
Művészkollektíva
Budapest
Société Budapest.